Hoe ziet het mobiliteitsbeleid van Allianz eruit, en welke keuzes maken jullie op het gebied van woon-werkverkeer en zakelijke mobiliteit?
“Vanwege onze unieke ligging hier aan de Rotterdamse Coolsingel, letterlijk boven metrostation Beurs, komt het gros van de 800 voor Nederland werkende collega’s met het OV. Collega’s die met de auto naar kantoor komen, omdat ze daar woonachtig zijn waar OV te beperkt is, parkeren meestal op P+R achtige plekken, bijvoorbeeld bij de Kralingse Zoom. Om dan de laatste kilometers met het OV af te leggen. Sinds Corona wordt bij Allianz veelvuldig gebruikgemaakt van hybride en digitaal werken.
Voor de functies waarbij dat kan is de praktijk twee dagen thuiswerken, drie dagen op kantoor, of andersom. Ook proberen we de spits te vermijden. Onze kantoortijden, behoudens de operationele processen tussen 8.30-17u, zijn om die reden flexibel. Waar digitaal klantcontact mogelijk is, maken we daar gebruik van. Toch zien we dat fysieke ontmoetingen bij bijvoorbeeld salesafspraken effectiever zijn. Daarnaast hebben we zo’n 100 leaseauto’s, en sinds begin dit jaar zijn alle nieuwe zakelijke auto’s van Allianz-collega’s elektrisch. Bellen in de auto mag, uiteraard handsfree. Echter, participeren tijdens rijden aan digitale meetings wordt afgeraden, iets waar we elkaar dan ook op aanspreken.”
Hoe pakt Allianz het risicobeheer aan bij nieuwe klanten met wagenparken?
"Bij het benaderen van nieuwe klanten met wagenparken, zoals in de transportsector, hanteren wij altijd een risicogerichte aanpak. We starten met een uitgebreide risicoanalyse, waarmee we een compleet beeld krijgen van de situatie. Daarbij kijken we breed: hoe is het terrein ingericht? Is het ergonomisch en logisch georganiseerd, of heerst er chaos? Welke rol speelt het management, de fleetmanager en de operationeel of financieel directeur? Liggen zij wakker van risico’s, of ligt de focus vooral op kosten?
Ook de interne aanspreekcultuur is een belangrijk aspect: spreken medewerkers elkaar aan en is feedback geven normaal, of wordt er vooral óver elkaar gesproken? Daarnaast onderzoeken we hoe de bedrijfsprocessen zijn ingericht. Wordt er professioneel en gestructureerd gewerkt, of speelt een chauffeurstekort en hoge werkdruk een rol? Gaan medewerkers goed voorbereid op pad, of worden zij door een verkeerd beloningssysteem onbewust gestimuleerd om onveilige keuzes te maken?
Op basis van deze analyse ontwikkelen we samen met de klantorganisatie een gericht plan om de risico’s te beheersen en de veiligheid te vergroten."
Kun je een voorbeeld geven van zo'n gericht plan?
"Een mooi voorbeeld is een groot e-commercebedrijf, met aanvankelijk een hoog schadeverloop. Hoge premies dus. Om dit aan te pakken, hebben wij samen met hen een succesvolle ‘mentororganisatie’ opgezet. Hierbij worden interne trainers eerst professioneel opgeleid, zowel qua inhoudelijke kennis als qua aanpak, en begeleiden en trainen zij vervolgens hun collega’s.
En dat in combinatie met incentives voor de chauffeurs zélf: men merkt direct in de beloning als men minder incidenten veroorzaakt. Het is dus sterk gericht op wederkerigheid. Ook wordt er geanticipeerd op complexe afleverlocaties, zoals drukke stadscentra. Omdat de chauffeurs altijd met z’n tweeën rijden, is het beleid dat de bijrijder bij lastige situaties uitstapt om de chauffeur te begeleiden. Door deze aanpak te koppelen aan gerichte KPI’s is veilig rijgedrag volledig geïntegreerd in de bedrijfsvoering van het bedrijf."
Welke rol spelen rijhulpsystemen in de toekomst van verkeersveiligheid?
"Als we dit gesprek over twee à drie jaar opnieuw voeren, verwacht ik dat de aanwezige technologie van verschillende rijhulpsystemen in voertuigen de verkeersveiligheid verder zal vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een noodremsysteem voor vrachtwagens bij de dode hoek. Waar nu alleen een waarschuwing wordt gegeven, zal een vrachtwagen in de toekomst automatisch blokkeren bij het afslaan als de chauffeur mogelijk een fietser over het hoofd ziet.
In dat kader zien we dat vrachtwagenfabrikanten zoals Volvo dit vraagstuk uiterst serieus nemen. Chauffeurs worden adequaat getraind, zodat ze de technologie optimaal kunnen benutten. Er is echter wel een kanttekening: Nederland heeft de twijfelachtige eer één van de oudste wagenparken van Europa te hebben. Slechts 20 tot 25% van de vrachtwagens is momenteel uitgerust met deze geavanceerde systemen."

Naast je schade goed afhandelen, is MONO-zakelijk partner Allianz er ook om je te helpen de verkeersschade te voorkomen en veilig in het verkeer te rijden. Daarom heeft de verzekeraar instructievideo’s gemaakt op basis van de meest voorkomende schades die Allianz binnenkrijgt.