We communiceren anders en ons reisgedrag is anders. Videobellen is de standaard als vervanging voor overleggen. We werken meer thuis en als we reizen is het minder met het openbaar vervoer en meer met de auto. We werken ook minder van negen tot vijf, waardoor privé en werk meer door elkaar lopen. De kans dat deelnemen aan videovergaderingen onderweg gebeurt, wordt hiermee steeds groter.
Daarom is het belangrijk om vanaf het begin te waken voor afleiding onderweg. Met de MONO-zakelijk community gaan we met de tijd mee en willen we proactief ontwikkelingen in goede banen leiden zodat nieuwe gewoonten meer MONO zijn. Want de MONO-gedachte helpt werkgevers een goede werkgever te blijven.
Ook als straks maatregelen weer worden opgeheven, verwachten we dat onze manier van communiceren en ons reisgedrag anders blijft. Over de toekomst van de mobiliteit in Nederland zijn inmiddels verschillende onderzoeken gedaan.
Kennisinstituut Mobiliteitsbeleid
Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid deed in april al onderzoek naar het verwachte reisgedrag van Nederlanders. Een groot deel van de Nederlanders is door de crisis meer thuis gaan werken (44%). Meer dan een kwart van de thuiswerkers wil dat ook in de toekomst geregeld blijven doen. En een derde van de thuiswerkers denkt in de toekomst vaker op afstand te vergaderen.
Toch verwacht het grootste deel van de mensen, zo’n 80%, weer terug te gaan naar het vervoerwijzegebruik van voor de crisis. Wel verwacht een aantal mensen meer te gaan lopen en fietsen.
Het instituut vraagt een panel al jaren naar hun reisgedrag en deed dat nu ook. Zo konden het reisgedrag van voor de crisis vergeleken worden met het huidige gedrag. Het onderzoek is hier te downloaden.
ANWB
Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat 36% van de Nederlanders na de coronacrisis vaker met eigen vervoer wil reizen. Zo willen ze drukte in het ov mijden. 27% geeft aan vaker de fiets of e-bike te willen pakken. Een kleiner gedeelte (17%) wil vaker met de auto, motor of bromfiets reizen.
UVA
Ook de Universiteit van Amsterdam deed onderzoek naar thuiswerken. In een enquete werden mensen ondervraagd naar hun ervaring met thuiswerken als alternatief voor forenzen. De ruime meerderheid van de respondenten mist aspecten van het forenzen, bijvoorbeeld het genieten van de omgeving, de activiteit, naar muziek luisteren en het gevoel even alleen te zijn. Respondenten die normaal gesproken met de auto naar hun werk reizen, misten het forenzen het minst: meer dan de helft miste niets van hun reis.
Na de crisis wil bijna 40% van de ondervraagden weer terug naar de oude werksituatie, 41% van de respondenten is van plan meer thuis te gaan werken, maar een minderheid verwacht dat dit niet mogelijk is.