Afleiding in het verkeer: dit doet het buitenland

21-06-2020
1146 keer bekeken

De MONO-campagne moet ervoor zorgen dat je je aandacht tijdens het rijden alleen op het verkeer houdt. Je bent niet bezig met andere dingen als whatsappen of sociale media. Hoe zorgen ze in het buitenland voor minder afleiding in het verkeer? Een paar voorbeelden.

Duitsland

In 2018 waren langs Duitse snelwegen 700 affiches te zien van de campagne ‘Tipp Tipp Tot’. Zo zie je bijvoorbeeld de overlijdensadvertentie van Jens (26) met de tekst ‘abgelenkt durch eine SMS’ (afgeleid door een sms) en een volledig gebarste smartphone met Jens en zijn vrienden als achtergrondafbeelding. Allemaal om te zorgen dat je je niet laat afleiden door de telefoon. Want, zo zei de verkeersminister: ‘een berichtje op je smartphone typen zorgt er al snel voor dat je 250 meter lang niet op de weg let.’

Verenigde Staten

You text, you drive, you pay. Met die slogan sloten Amerikaanse filmpjes van de U.S. Department of Transportation af om duidelijk te maken dat telefoongebruik niet samengaat met autorijden. In de video zie je wat er kan gebeuren als je afgeleid raakt en niet meer op de weg let.

België

In België voerden ze vorig jaar een iets minder schokkende campagne. Om te zorgen dat automobilisten niet afgeleid raken door hun smartphone tijdens het rijden is het goed om in ‘automodus’ te gaan. Dat kan volgens de Belgen door je telefoon buiten handbereik te leggen of op niet storen of stil te zetten. De campagne kwam van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en werd samen gedaan met de grootste telecomoperators van het land.

Spanje

In Spanje geen campagne om in te zetten op de eigen verantwoordelijkheid van automobilisten, maar heel veel verboden. Zo mag je net als hier geen telefoon vasthouden tijdens het rijden, maar mag je ook niet gebruikmaken van een headset, koptelefoon of oortjes. En apparaten die af kunnen leiden, zoals een smarthone, mag je niet bedienen tijdens het rijden. Ook instellen van navigatie tijdens het rijden is verboden.

Andere afleiding

Niet alleen telefoongebruik kan zorgen voor afleiding in het verkeer. Zo is het in Noorwegen verboden om in je auto te roken.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen