VR simulator tegen afleiding in de auto

12-08-2020
1241 keer bekeken {0} reacties

Automobilisten zijn zich vaak niet bewust van risico’s van afleiding in het verkeer. Daarom ontwikkelden het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân en het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland samen met Responsible Young Drivers (YRD) de VR-simulator 3D-Afleiding Car.

Het gebruik van een dergelijke simulator is een primeur in Nederland. MONO-zakelijk ambassadeur Tim Coronel presenteerde de simulator op 12 augustus bij de kartbaan in Huizen. Hij nam als eerste plaats in de simulator, terwijl aanwezigen via een groot scherm mee konden kijken. 

 

 

 

 

Zelf ervaren

Bij de VR simulator nemen deelnemers plaats achter het stuur en ervaren vervolgens in 3D hoe gevaarlijk afleiding in de auto kan zijn. Op deze manier is de kans op een effect in gedrag het grootst. Omstanders kunnen op schermen meekijken wat de chauffeur van dat moment beleeft. 

MONO-zakelijk ambassadeur Coronel: 'Deze simulator laat mensen in een veilige setting ervaren wat er zou kunnen gebeuren als je even niet oplet. Ik zeg daarom: doe het niet! Laat je niet afleiden. Rij MONO, ongestoord onderweg.'

Jonge automobilisten

Een campagneteam voert bewustwordingsgesprekken met de deelnemers. Het team richt zich vooral op jonge automobilisten. Zij komen uit de meest recente ongevallencijfers naar voren als een grote risicogroep, omdat zij zich makkelijker af laten leiden. De onervaren bestuurders zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico’s die je loopt wanneer je deelneemt aan het verkeer. En dat terwijl het typen of lezen van een tekst onderweg de kans op een ongeluk met factor 6 vergroot. 

MONO

De 3D-Afleiding Car sluit aan op de MONO-campagne. Pieter Folkertsma, directeur van RYD:  ‘Iedereen weet dat je het beste ongestoord onderweg bent. Toch gebeurt het helaas nog regelmatig dat mensen zich door een bericht op de mobiele telefoon laten afleiden. Wij laten mensen met de simulator ervaren wat er dan kan gebeuren’.

Het team van de simulator gaat het hele land door om jongeren bewust te maken dat rijden en spelen met je telefoon echt niet kan. 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen