1. Brief bij je boete
Als je in Vlaanderen te hard rijdt en daarop wordt betrapt, krijg je sinds kort niet alleen een boete maar ook een brief. De afzender: een veroorzaker van een dodelijk verkeersongeval. Het gaan om brieven van anonieme bestuurders met daarin waargebeurde verhalen van ernstige ongevallen met fatale gevolgen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen hierdoor gaan nadenken over hun rijgedrag.
2. Sparen voor het goede doel
Telefoongebruik in het verkeer komt veelal voort uit gewoonte. Zo’n gewoonte leer je moeilijk af, tenzij je er een nieuwe gewoonte tegenover zet. Dat is wat de AutoModus-app doet. Met deze app spaar je punten voor iedere kilometer die je rijdt zonder te bellen én zonder het scherm van je telefoon aan te raken. Bovendien spaar je na elke 100 kilometer 1 euro. Het totaal gespaarde bedrag doneert Interpolis, de ontwikkelaar van de app, vervolgens aan een goed doel naar keuze.
3. Minder plastic in zee
Nog een slimme app van Interpolis: PhoNo. Deze app is er speciaal voor fietsers. Aan het begin van elke rit stel je een persoonlijk doel in, bijvoorbeeld 20 minuten fietsen zonder je telefoon aan te raken. Blijkt dat lastig en pak je toch je telefoon erbij? Dan krijg je een bericht te zien dat je stimuleert om je telefoon weer weg te stoppen. Elke rit zonder telefoongebruik is bovendien een bijdrage aan een beter milieu. Zo’n rit levert je punten op, en voor elke punt wordt 1 cent overgemaakt naar Stichting de Noordzee die daarmee plastic uit de zee haalt.
4. Cryptomunten verdienen
Ook de Mobilio-app beloont gebruikers die ongestoord onderweg zijn. Met cryptomunten, in dit geval. Als je de app inschakelt en tijdens het rijden niet op je telefoon kijkt, verdien je punten. Die kun je vervolgens weer inwisselen voor de digitale Mobilio-munt.
5. Automatisch antwoord
Als je je telefoon in de automodus zet (Apple) of een speciale app installeert (In-Traffic Reply App, Android), herkent je telefoon automatisch of je aan het autorijden bent. In dat geval wordt bij binnenkomende berichten een automatisch antwoord verstuurd. Je kunt een standaardmelding versturen, maar ook zelf een reactie instellen – wel zo origineel én persoonlijk.