Vergaderen in de auto is een no-no, hou het MONO

22-10-2021
913 keer bekeken {0} reacties

Online vergaderen lijkt een blijvertje. En met het intrekken van het thuiswerkadvies zijn we weer vaker op de weg te vinden. Daardoor zie je dat er meer vanuit de auto wordt vergaderd, tíjdens het rijden. Een zorgelijke ontwikkeling.

Omdat online vergaderen zo’n vlucht neemt, én we weer steeds vaker in de auto stappen, is het logisch om aan te nemen dat ook het aantal meetings achter het stuur toeneemt. Volgens Interpolis zegt 1 op de 5 bedrijven in het mkb inderdaad dat hun werknemers regelmatig vanuit de auto vergaderen. Bij de verzekeraar worden weer evenveel schadeclaims ingediend als vóór de coronacrisis. En dat terwijl de drukte op de weg nog zal toenemen, nu de dagen steeds korter en kouder worden.

Concentratie 

Interpolis vermoedt dat afleiding een rol speelt bij het gestegen aantal claims. Online meetings vergen meer concentratie dan gewoon handsfree bellen. Uit eerder onderzoek bleek dat bij bijna 7 van de 10 van de verkeersongelukken sprake was van (onder meer) afleiding. In online meetings zijn immers meerdere mensen aan het woord en die stemmen moet je van elkaar onderscheiden – wat ook weer uitlokt dat je naar het scherm van je device kijkt, met nog meer afleiding tot gevolg. Veilig Verkeer Nederland neemt ook duidelijk stelling en raad het autovergaderen af.

Maak afspraken

Vanuit de MONO-community roepen we werkgevers op om afspraken te maken met hun werknemers over de risico’s van vergaderen en bellen vanuit de auto. Het merendeel van de Nederlandse bedrijven doet dit namelijk nog niet. Het belang is echter groot: veel consultants en zzp’ers zijn dagelijks onderweg, waardoor de kans extra groot is om in de auto in een Zoomvergadering te belanden. 

Het is belangrijk om hier als werkgever afspraken over te maken. Moet je bijvoorbeeld écht een online meeting bijwonen terwijl je nog in de auto zit? Spreek dan af dat je naar een benzinestation of verzorgingsplaats rijdt, of een andere plek waar je veilig stil kunt staan. Bepaal op welke manier jij als werkgever hierin jouw verantwoordelijkheid neemt en zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van de veilige koers die jij voor ogen hebt.

Check onze toolkit voor nog meer praktische tips, adviezen en middelen om je medewerkers te ondersteunen ongestoord onderweg te zijn.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen