Mens/machine interactie is cruciaal voor een optimale verkeersveiligheid!

01-06-2022
601 keer bekeken

Met de toenemende mate waarmee vrachtwagens zijn uitgerust met nieuwe digitale technieken om zo de verkeersveiligheid verder te bevorderen, ontstaat óók de noodzaak om de interactie chauffeur-voertuig verder te intensiveren. Jean-Paul Punt van BEST Trucks vertelt hoe het in de praktijk marcheert.

De mate waarin de chauffeur het voertuig tot in de haarvaten écht kent, exact weet hoe hij of zij dit voertuig zo optimaal mogelijk kan bedienen. Anders gezegd: geen geheimen kent.  Alles gericht op een zodanig equipeerde chauffeur die kan lezen en schrijven met z’n truck. Niet voor niets dat men bij DAF-dealer Best Trucks ‘iedere dag beter hun best doet’!

ADAS-systemen

‘Realiseer je welke features een hedendaagse truck allemaal heeft. Veel van wat wordt aangeboden noemen we ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) systemen. Geavanceerde rijhulpsystemen zoals een frontzicht camera in plaats van een spiegel, blinde hoek detectie, Advanced Emergency Brake Assist (AEB), adaptive cruise control (ACC) en lane departure warning. Maar ook de dodehoek camera’s. Of een beter zicht rondom de chauffeur, bijvoorbeeld met ons nieuwe zijruitje in de bestuurdersdeur, de zogenaamde ‘Kerb View Window’, waarmee we aan die kant de dode hoek vrijwel kunnen elimineren. Maar al die gereedschappen vereisen een grondige training waardoor je chauffeurs geïnteresseerd maakt (waarom moet je het toepassen, wat is jouw winst in termen van chauffeurscomfort en brandstofbesparing. Lees CO2 uitstoot) om hem of haar vervolgens ook uit te leggen hoe die tools in de dagelijkse praktijk het beste gebruikt kunnen worden.’

Maar dat weet ik al allemaal …

‘Wij leveren iedere nieuwe truck af met een DAF Driver Training voucher van een gelieerde rijschool zoals Nederveen opleidingen en trainingen (lees interview met Gertjan Nederveen) . Hiermee krijgt een chauffeur maar liefst zeven uur training waardoor hij of zij de nieuwe truck van binnen en buiten leert kennen. Daarnaast zijn deze 7 uur ook geldig voor de Code 95. Laatst hadden we hier op een vrijdagavond een aantal chauffeurs DFDS Logistics Special Caego die dan rondom zo’n truck hier in onze werkplaats worden onderricht door een docent van de rijschool die onze partner is in dit traject. Door die persoonlijke interactie in dat kleine groepje met die instructeur zie je dat er opeens iets gaat ontstaan. Je proeft dat men geïnteresseerd is om écht alles te weten te komen van die nieuwe features en wat daar dan het effect van is. Hoe dit hen kan helpen om nog een betere chauffeur te zijn. Ondanks het feit dat de gemiddelde chauffeur toch al heel veel kilometers in de benen heeft. Toch merken we dat men hier niet binnenstapt met een houding zo van ‘maar dat weet ik toch allemaal al. Wat daarbij zéker helpt is dat de instructeurs waarmee we werken ook de taal van de chauffeur spreken’.

Mens/machine

‘Het spreekt voor zich dat – zeker door die toenemende vormen van digitalisering – de interactie en de wisselwerking tussen mens én machine essentieel is om daarmee de beste resultaten te kunnen boeken. Gericht op een veiliger verkeer zonder incidenten. Wij doen er alles aan binnen onze eigen cirkel van invloed om daar een bijdrage aan te leveren. Iedere dag weer opnieuw. En uiteraard valt of staat het met de verantwoordelijke rol van de chauffeur en zijn of haar transportbedrijf. Wij zien het bij Best Trucks als een keten waarbij iedereen daar z’n share in moet leveren. Maar waarbij de koppelvlakken tussen truckdealer-rijschool-chauffeur-logistieke dienstverlener-verlader wél goed geolied moeten zijn!´

Ketensamenwerking om verkeersveiligheid te waarborgen!

Mooi voorbeeld van hoe een partnership in de praktijk werkt waarin OEM (Original Equipment Manafacturer) DAF Trucks, dealer BEST Trucks én rijschool Nederveen opleidingen en trainingen elkaar versterken als het gaat om het vergroten van de verkeersveiligheid vanuit de aanbodzijde.

1️⃣ OEM DAF Trucks levert vrachtwagens aan dealer BEST Trucks;

2️⃣ Dealer BEST Trucks verkoopt DAF vrachtwagens met DAF Driver Training voucher van een gelieerde rijschool;

3️⃣ Rijschool Nederveen geeft training waarin de thema's verkeersveiligheid en MONO-rijden essentiële voorwaarden zijn.

Lees ook gerelateerde interviews met:
 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen