Route42: datagedreven transport heeft óók z’n effecten op verkeersveiligheid!

05-07-2022
635 keer bekeken

We spreken met de CCO van Route42, Max Zillinger. Route42 is een scale-up die sinds 2015 de operatie van het wegtransport slimmer maakt vanuit hun opgezette transportintelligentieplatform, om zo datagedreven transport te kunnen faciliteren én ondersteunen. Met klanten als De Rijke en Prezero.

Door beeldmateriaal 13% minder incidenten!

"Eén van de toepassingen van Route42 die het erg goed doen is het feedback leveren na iedere rit. Gebaseerd op hele concrete camerabeelden. Waarbij onze data kan opsporen waar de chauffeur te hard heeft moeten remmen of te snel heeft moeten optrekken. Of net iets te sportief die ene bocht heeft willen nemen. Heel kort op de bal. En als je dat dan met die chauffeur bespreekt met de camerabeelden erbij dan heeft dat zeer zeker z’n effect. Gemiddeld bij onze klanten levert dat maar liefst 13% minder incidenten op. En dat alles nog los van de brandstofbesparing van tussen de 3-10%. Puur doordat men zich bewuster gaat gedragen in het verkeer. Beter gaat anticiperen. Je kunt je voorstellen dat dit in een wereld van dubbeltjes en kwartjes absoluut hout snijdt!"

Óók complimenten

"En die feedback kan natuurlijk ook positief zijn. In de geest van ‘daar en daar heb je toen goed gehandeld, chapeau.´ En omdat het concreet is en direct na afloop heeft het ook z’n impact. Er zijn zelfs klanten van ons die met deze toepassingen hele interne competities opzetten. Waarbij men met incentives die passen bij de betreffende bedrijfscultuur alles uit de kast haalt om onveilige situaties te voorkomen."

Hotspots in de infrastructuur

"Kijk, een onveilige situatie kan liggen aan het gedrag van de chauffeur, maar het kan ook een gevolg zijn van de wijze waarop de infrastructuur is vormgegeven. Daarom dat we met een SmartwayZ.nl link voor de provinciale wegen in Brabant en Limburg ook een project hebben opgezet waarbij we middels een veiligheidsdashboard data over hotspots in de infrastructuur uitwisselen. Opdat zo de verantwoordelijke wegbeheerder daar ook mee aan de slag kan. Wat uiteraard verder opgeschaald kan worden naar andere wegbeheerders."

Geïntegreerd in gedragen bedrijfsbeleid

"Als je mij nou vraagt naar het geheim van een paar van onze succesvolle klanten dan is het antwoord simpel. Het is niet een kwestie van hiermee beginnen, nee het is een kwestie van dit proces consequent de aandacht te geven die het verdient. Het permanent warm houden als het ware. Want je moet het als organisatie aandacht blijven geven. En natuurlijk begint dat bij de baas van de tent: die moet het onderwerp voldoende prioriteit blijven geven. Zodat er tijd en geld in geïnvesteerd kan worden. Dán gaat het pas vliegen!"

Een klant aan het woord: Van der Slot Transport

Snelle transporten die superveilig verlopen, dat wil iedereen. Door met onze N-ables en dashcams te rijden boek je significante vooruitgang in rijgedrag én brandstofbesparing. Van der Slot, specialist in vervoer van sierteeltproducten, rijdt met de technologie van Route42 en heeft de voordelen snel ontdekt.

Peter van der Velden, Transportmanager bij Van der Slot Transport: “Dankzij de tools van Route42 heeft Van der Slot 10% op brandstof bespaard en verwachten een besparing van ongeveer 10% op de verzekeringskosten."

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen