De belangrijkste conclusies: thuiswerken is een blijvertje en voor het woon/werkverkeer wordt straks minder vaak de auto en vaker het OV, de fiets of de ‘benenwagen’ genomen. Werkgevers die niet in staat zijn werken en reizen anders te organiseren, zullen de ‘war for talent’ verliezen en (talentvolle) werknemers zien vertrekken naar bedrijven die het hybride werken wél duurzaam hebben omarmd.
Een aantal facts & figures:
- 4 op de 10 werknemers kan thuiswerken – de helft van hen overweegt om weer full time naar kantoor te gaan vanwege de extreem hoge energieprijzen;
- Meer dan de helft van de werknemers wordt door hun werkgever niet gestimuleerd om duurzaam te reizen;
- 45% van de werkende Nederlanders maakt het voor de aard van hun werkzaamheden nauwelijks nog uit waar hun woonplaats is om hun werk te kunnen doen;
- Bij een structurele verankering van ‘hybride werken’ is een sleutelrol voor het ‘middle management’ weggelegd;
- Werkgevers die niet in staat zijn om werken/reizen anders te organiseren/faciliteren, zullen (talentvolle) collega’s zien vertrekken naar organisaties die dat wél aanbieden.
Lees gehele onderzoek
Coalitie Anders Reizen
Coalitie Anders Reizen (CAR), de opdrachtgever van het onderzoek, is een coalitie van tachtig grote bedrijven en organisaties in de zakelijke en financiële dienstverlening, de zorgsector en de overheid/non-profitsector die samen goed zijn voor ruim 500.000 medewerkers. CAR ontstond in 2015, toen vijftien CEO’s in de trein op weg naar de klimaattop in Parijs besloten samen de schouders eronder te zetten. Ze kwamen tot de conclusie dat woon/werkverkeer duurzamer moet en formuleerden een doel: ten opzichte van 2016 moet de CO2-uitstoot van zakelijk reizen in 2030 zijn gehalveerd. De onderzoeksopdracht aan I&O Research vloeide voort uit de overtuiging binnen CAR dat zakelijke mobiliteit sterk samenhangt met de manier waarop we (samen)werken en werk met elkaar organiseren.
Klik hier voor meer informatie over CAR.