Drentse gemeentebestuurders tekenen MONO-convenant

24-03-2023
782 keer bekeken

Op 23 maart 2023 ondertekenden alle Drentse gemeenten het MONO-convenant. Met het zetten van hun handtekening geven gemeenten hun medewerkers het signaal dat het niet normaal is om onderweg met je telefoon bezig te zijn. De komende weken volgt een campagne gericht op alle Drentse ambtenaren.

Een uniek moment, want hiermee is de provincie Drenthe de eerste provincie waar alle gemeenten MONO-ambassadeur zijn. Het initiatief komt van de Mobiliteitsraad Drenthe, die de gemeenten hierbij ondersteunt.

Na het ondertekenen van het convenant verspreiden de gemeenten zelf de MONO-boodschap verder onder hun medewerkers. Hiervoor heeft de Mobiliteitsraad een toolkit ontwikkeld. In de toolkit vinden gemeenten onder andere een ‘Checkplek’: medewerkers en bezoekers kunnen hier nog even rustig en relaxed hun telefoon checken voordat ze op de fiets of in de auto stappen. Daarnaast zijn er video’s, posters en flyers beschikbaar.

Ook Rijkswaterstaat Noord-Nederland tekent

Als partner van de Mobiliteitsraad Drenthe ondertekende ook Rijkswaterstaat Noord-Nederland het convenant. Als beheerder van de rijkswegen in Noord-Nederland heeft de organisatie veiligheid hoog in het vaandel. Ook voor hun medewerkers, die dagelijks veel onderweg zijn. Het MONO-ambassadeurschap is een logische stap in hun streven naar het verbeteren van de verkeersveiligheid.

De nieuwe norm

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de gevaren van afleiding in het verkeer. Ook meer mensen rijden MONO: ze zijn onderweg zonder afleiding van hun telefoon. Bijvoorbeeld door hun telefoon bewust weg te leggen voordat ze deelnemen aan het verkeer of door een MONO-app te installeren. Door mee te werken aan deze MONO-aanpak willen de Drentse gemeenten en Rijkswaterstaat Noord-Nederland hun medewerkers meegeven dat het normaal is om onderweg offline te zijn. Zo stimuleren ze hun medewerkers ook om hierover het gesprek met elkaar aan te gaan.

Samen richting Nul verkeersslachtoffers

Het doel van deze MONO-campagne is om het aantal slachtoffers, veroorzaakt door afleiding in het verkeer, terug te dringen. Bij 20 tot 30 procent van alle ongevallen speelt afleiding een rol. Jaarlijks vallen er in Nederland zeker zeshonderd verkeersdoden en -gewonden door bellen tijdens het rijden. Genoeg reden voor de Mobiliteitsraad om veel aandacht aan dit onderwerp te besteden.

Meer weten over deze campagne? Kijk op monodrenthe.nl

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen