TLN: MONO als integraal onderdeel van onze bedrijfscultuur

16-12-2020
651 keer bekeken

We spreken op afstand met de voorzitter van TLN, Elisabeth Post, over de strategische waarde van MONO-zakelijk als integraal onderdeel van het veiligheidsbeleid binnen de transportsector.

Veiligheid als basis van ons mobiliteitsbeleid

‘Onze leden zitten dag en nacht beroepsmatig op de weg. Daar komen ze van alles tegen: van spontane files op de snelweg tot smalle straten in oude binnensteden. Als vrachtwagenchauffeur heb je een enorme verantwoordelijkheid in het verkeer. Zeker omdat lang niet iedereen, ondanks de grootte, goed op een vrachtwagen let. Die verantwoordelijkheid vertaalt zich in de absolute noodzaak van een gezonde veiligheidscultuur binnen een transportbedrijf. MONO-rijden is een onmisbaar onderdeel van het veiligheidsbeleid. Niet als iets extra’s, maar verankerd in de bedrijfscultuur. 

Appen achter het stuur vergroot kans op ongeval 

‘De feiten liegen niet: onderweg bellen verdubbelt het risico op een ongeval. En een appje achter het stuur? Dat vergroot de kans op brokken met maar liefst factor zes! Ondanks deze snoeiharde cijfers verwachten we toch van elkaar dat we altijd bereikbaar zijn. En blijven we geloven dat we geweldig kunnen multitasken. Eén op de vier automobilisten leest wel eens een berichtje onderweg. En ongeveer een derde van de bedrijven verwacht van werknemers dat ze binnen een half uur op een berichtje reageren. De verantwoordelijkheid om MONO te rijden ligt dus echt niet alleen bij de weggebruiker zelf. Als werkgever moet jezelf afvragen hoe dat in jouw bedrijf is geregeld: wat verwacht ik van werknemers als ze onderweg zijn? Één zekerheid: appen en rijden gaan niet samen, dus neem het risico niet en Rij MONO. 

Van moeten naar willen

Verkeersveiligheid zit sinds jaar en dag ingebakken in onze sector. Dat zie je ook in deze campagne terug bij onze leden en hoe zij MONO moeiteloos implementeren in hun eigen organisatie. Niet zozeer omdat het moet, maar omdat ze het willen. Vanuit de intrinsieke motivatie om bij te dragen aan de veiligheid op de weg. MONO-zakelijk helpt daarbij en biedt werkgevers en werknemers slimme oplossingen die de veiligheidscultuur van ieder transportbedrijf kunnen verbeteren. 

Verkeersveiligheid is niet alleen een zaak van de overheid

‘Als TLN zijn we blij met het initiatief van IenW om werkgevers met MONO-zakelijk te motiveren om nog meer hun verantwoordelijkheid te nemen. Veel van onze leden deden dat al, maar door de krachten te bundelen en door kennis en ervaring te delen ontstaat er een cultuur waarin we elkaar kunnen versterken. Allemaal gericht op dat hogere doel: veilig weer thuiskomen. Het verbeteren van de verkeersveiligheid is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. En daar heeft iedere weggebruiker een rol in.’

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

Cookie-instellingen