3Rivers: ons mobiliteitsbeleid is gebaseerd op mix van gezond verstand én eigen verantwoordelijkheid

09-11-2023
457 keer bekeken

Vaak staat de manier waarop grotere organisaties hun bewuste mobiliteitsbeleid hebben vormgegeven en ingericht in de kijker op dit platform. Dit keer weer eens een MKB-onderneming: 3Rivers, een netwerkorganisatie van een 11-tal professionals die uitsluitend en alleen actief zijn in de media.

De 11 professionals van 3Rivers hebben allemaal bijzondere seniore management of bestuurlijke posities vervuld bij mediabedrijven. Hun centrale thema is het effectiever maken van mediabedrijven, zodat op het juiste moment de juiste beslissingen worden genomen. 3Rivers is vernoemd naar de drie rivieren die bij elkaar samenkomen in Dordrecht. Men werkt hoofdzakelijk voor mediabedrijven (overwegend televisie trouwens) in Nederland, België en Duitsland. We spreken managing partner Oege Boonstra.

Eigen verantwoordelijkheid

Hoe pakken jullie het onderwerp bewust onderweg aan binnen een compacte organisatie als 3Rivers?

"Wij hebben natuurlijk een omvang bij 3Rivers waarbij we aan een half woord genoeg hebben. We begrijpen elkaar snel en makkelijk. Dat komt ook doordat we allemaal behoorlijk wat levenservaring hebben opgedaan. Zo kunnen we met elkaar sturen op eigen verantwoordelijkheid. Dikke handboeken soldaat zijn dus niet aan ons besteed. Daarbij speelt de voorbeeldrol die mijn collega managing partner Meindert Landsmeer (lees interview met NTR, waar Meindert interim directeur is hier) en ik hebben uiteraard een belangrijke rol. Dat zegt vaak genoeg. Dus ook wat betreft veiliger, slimmer en duurzamer onderweg gaan."

Online werken

Moeten jullie mensen voor hun werk veel de weg op?

"In de afgelopen twee tot drie jaar hebben we de inrichting van ons werk enorm zien veranderen. Voor Corona werd thuiswerken – behoudens uitzonderingen – écht nauwelijks toegepast. Zéker niet in de relatie met onze klanten. Dat is nu echt helemaal anders; ik heb recent een opdracht in Brussel uitgevoerd waarbij ik iedere twee weken slechts twee dagen daar was, de rest deed ik online vanuit huis. Ook onze eigen meetings met onze professionals doen we hoofdzakelijk online. Veel kan digitaal. Natuurlijk niet alles, eens in de zes weken zien we elkaar daarom fysiek. Juist dan bespreken we die issues waarbij het die een fysieke aanwezigheid ook echt rechtvaardigt. Uiteraard heeft deze manier van werken een geweldige impact op onze reisbewegingen, ik schat dat we nu ongeveer de helft minder reizen dan voor Corona!"

Voordelen trein

In hoeverre speelt duurzaamheid, in relatie tot mobiliteit, een rol binnen 3Rivers?

"Ook wij als 3Rivers vinden het belangrijk om onze bijdrage te leveren aan verduurzaming. Veel van onze collega’s rijden elektrisch, ik rijd zelf hybride. Waar we écht op letten is de keuze van het vervoersmiddel: hoe reizen we? Kan het bijvoorbeeld ook met de trein? Laatst hadden we een fysieke sessie met al onze collega’s in Turijn, dan gaan we met de trein en kunnen we onderweg ook met elkaar werken. Ik zit zelf veel in Brussel en in Mainz voor opdrachten en als het zo uitkomt neem ik de trein. Als ik bijvoorbeeld vanuit Friesland, waar ik woon, naar de Randstad ga neem ik in de helft van de gevallen gewoon de trein vanuit Heerenveen. En dat geeft gewoon rust, zeker als je het afzet tegen dat geweldige drukke verkeer. Het mooie is: zo levert verduurzaming ook winst op in de uitvoering van ons werk."

Advies aan branchegenoten

Heb je nog een advies of adviezen voor je branchegenoten of andere MKB-bedrijven wat betreft bewust onderweg gaan?

"Als je mij vraagt vanuit mijn rol als ondernemer welk advies ik zou hebben voor mijn vakgenoten dan zou ik zeggen: spreek elkaar meer aan op het vervullen van de eigen verantwoordelijkheid. Zo ingewikkeld is het allemaal niet. Het mooie van deze tijd, met onze online en digitale technieken, is dat je de keuze hebt. Denk dus na over de inrichting van je werk: kan het ook digitaal en kun je de spitsmijden? En als het fysiek is, hoe reis je dan, met welke modaliteit? Maar misschien nog wel belangrijker: welke meerwaarde heeft zo’n fysieke meeting dan? Realiseer je hoeveel tijd er wordt verkwanseld met onnodige reisbewegingen. Want laten we wel wezen: niet gereden kilometers zijn nog altijd zowel de veiligste als de duurzaamste."

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

Cookie-instellingen