Ongestoord onderweg, dat doe je zó

Onderweg zónder afleiding van je smartphone. Dat is heerlijk en veilig tegelijk! Veilig Verkeer Nederland heeft daarom 6 opties voor je klaarstaan die je hierbij helpen. Zo verkleinen we met elkaar de kans op ongelukken en creëren we óók in het verkeer een bewuste mindset. Meedoen is makkelijk!

Wist je dat de kans op een ongeluk 2,5 keer groter is als je een berichtje leest of schrijft als je onderweg bent? Ook bij bellen, zelfs handsfree, heb je minder aandacht voor het verkeer. Fiets en rij daarom MONO! Bekijk de video en ontdek de tips die we voor je hebben. 

Tip 1: Zet je telefoon op stil of niet storen 

Er zijn meerdere wegen naar een ongestoorde rit. Zet bijvoorbeeld voor vertrek je geluid en trilfunctie uit. Of doe het slim en gebruik een app die automatisch op ‘niet storen’ schakelt, zodra jij onderweg bent. We delen onze favorieten hieronder! 

  • Stel de niet storen-functie in op je iPhone of Android-toestel.
  • Gebruik de gratis app Automodus voor iOS of Android van onze partner Interpolis. Je spaart dan gelijk voor een goed doel! Hoe langer je je scherm niet aanraakt, hoe meer punten je verdient.
  • Stuur automatische berichten als je onderweg bent met de gratis app In-Traffic Reply voor iOS.
  • Gebruik de SafeDrivePod. Een klein apparaatje voor in je auto die je smartphonescherm volledig blokkeert tijdens het rijden. 

Tip 2. Neem eens lekker níet op

Hoor je je telefoon toch, of voel je hem trillen? Je zou bijna vergeten dat je helemaal niet hóeft op te nemen. En dat berichtje beantwoorden kan ook later wel. Geniet van je rit!

Tip 3: Laat weten dat je niet bereikbaar bent

Zet het bijvoorbeeld in je gedeelde werkagenda of bel je vriend(in) voor vertrek. Zo voel jij minder druk op direct te reageren én weten zij dat ze je beter later even kunnen bellen of appen. Stoor anderen ook niet als je weet dat zij onderweg zijn.

Tip 4: Bewaar je telefoon uit het zicht

Door je telefoon in je tas te doen of ergens anders weg te stoppen kun je er onderweg niet bij. Zo neem je de verleiding weg om 'm toch even te pakken.

Tip 5: Stap af of parkeer als je wilt bellen of appen

Krijg je een belangrijk berichtje of telefoontje? Stap dan even van je fiets af of parkeer je auto en beantwoord hem op een veilige plek.

Tip 6: Stel je navigatie in vóór vertrek

Gebruik je je telefoon als navigatiesysteem? Stel je route in voor vertrek en schakel overige meldingen zoveel mogelijk uit. Dan hoeft je daar onderweg niet mee bezig te zijn.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen