Nationale Hypotheek Garantie streeft naar verduurzaming, hybride werken en bewust onderweg

Deze week gaan we in gesprek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). NHG draagt bij aan een goed functionerende woningmarkt door verantwoorde woonfinanciering voor meer consumenten mogelijk te maken. Maar hoe zit het qua verantwoorde mobiliteit bij NHG? We vragen het RvB lid Roald van der Linde

Corona als gamechanger

"In 2018 zijn we als NHG verhuisd. Vanuit een wat gedateerd pand in Zoetermeer naar een volledig nieuw en energiezuinig kantoor in Utrecht. Gericht op het faciliteren van onderlinge ontmoetingen. Waarmee onze reisbewegingen in woon-werkverkeer aanvankelijk stevig toenamen. Maar vrij snel daarna moesten we op grote schaal thuiswerken implementeren vanwege Corona. En dat is voor onze activiteiten écht bijzonder succesvol uitgepakt.

Onze doelstelling van gemiddeld de helft op kantoor halen we eigenlijk niet. Je moet je voorstellen dat wij een datagedreven organisatie zijn. Zo’n één derde van al onze collega’s zijn ICT’ers, softwareprogrammeurs en datamanagers die hun job prima vanuit huis kunnen doen.

De grootste uitdaging die we hebben is dat de dinsdagen en de donderdagen bij iedereen favoriet zijn als kantoordagen. En dat zou anders moeten: een mogelijkheid is om één van deze twee dagen om te zetten naar een andere dag, bijvoorbeeld de maandag."

Videobellen in auto een no go!

"Waar we echt streng op zijn, is het deelnemen aan online overleggen vanuit de auto. We willen niet dat collega’s in beeld zijn of hun beeld aan hebben staan. Daar spreken we elkaar ook echt op aan. Gelukkig komt een groot gedeelte van onze collega's met de trein waar ze gemakkelijker kunnen werken terwijl ze onderweg zijn."

Verduurzaming een speerpunt

"Je kunt je vast voorstellen dat voor de 1.4 miljoen woningen die wij in onze portefeuille hebben, er nog flink wat werk aan de winkel is qua verduurzaming. Dat beheerst in hoge mate ons dagelijks werk – ook het mijne. En daarmee is verduurzaming een cruciaal onderdeel geworden van alles wat we doen. Oók in onze bedrijfsvoering. En dus ook in de wijze waarop wij als NHG onze mobiliteit hebben ingericht.

We zijn nog niet zover dat we iedereen verplichten om elektrisch te rijden, maar ik verwacht dat de overheid dat voor leaseauto’s gaat verplichten. De meeste collega’s reizen overigens met de trein. Ook elektrisch fietsen stimuleren we als werkgever. Maar realiseer je dat de aanstaande CSRD-verplichting (Corporate Sustainability Reporting Directive - verplicht vanaf boekjaar 2025), waarbij organisaties in hun jaarverslag inzichtelijk moeten maken wat zij doen op vlak van verduurzaming – daar een flinke boost aan gaat geven!"

Ontwikkelingen gaan in rap tempo verder

"Als je mij vraagt waar we over drie jaar staan dan denk ik – zonder een helderziende profeet te zijn – dat je een paar trends kunt doortrekken. Als eerste de verdere invulling van het thema verduurzaming. Onze huizen zullen op termijn zo zijn ingericht dat ze netto energie gaan leveren.

Als tweede het tijd- en plaatsonafhankelijk werken: ik weet zeker dat we straks een deel van onze ruimte hier op kantoor niet meer nodig hebben. Nieuwe camerasystemen kunnen nu al fysieke vergaderingen evenaren.

En als derde – maar daarin moet de overheid veel sturender gaan optreden – een spreiding van de kantoordagen. Want zeg zou zelf: het feit dat we massaal op de dinsdag en de donderdag naar kantoor gaan, dat moeten we toch anders kunnen organiseren als maatschappij – of niet soms?"

Collega aan het woord: Bjorn Jonkergouw, Manager Financiën & Staf

"Bij NHG reist circa 85 procent van de mederwerkers met de trein, de rest komt met eigen vervoer naar kantoor. Het naar kantoor komen gebeurt ongeveer de helft van de werktijd. Vanuit het management stimuleren wij hybride werken ook.

Binnenkort volgt de introductie van de elektrische leasefiets binnen NHG. De leasewagens bij NHG zijn al voor twee derde hybride en bij afloop van de lopende contracten zal elektrisch de norm worden.

Met onze flexibele werktijden reis je bovendien makkelijk vóór of na de drukte naar kantoor of werk je in de trein door. We hebben onze collega’s uitgerust met een laptop, mobiele telefoon en een noise cancelling headset. Daarnaast hebben we een werkplek voor thuis beschikbaar gesteld met beeldscherm, docking station, toetsenbord en muis zodat online en hybride werken op een efficiënte en verantwoorde wijze kan gebeuren."

Afbeeldingen

Cookie-instellingen