We vroegen het aan de Algemeen Directeur van de provincie Drenthe, Wim Brenkman.
Vraag 1: Hoeveel mensen zijn werkzaam bij de provincie Drenthe?
"Bij de provincie Drenthe werken 578 medewerkers (517,6 FTE) voor Drenthe. Samen zijn we verantwoordelijk voor veel onderwerpen waaronder natuurlijk de verkeersveiligheid. Samen met de andere wegbeheerders - 12 gemeenten en Rijkswaterstaat - gaan we over 518 kilometer weg en 270 kilometer fietspad."
Vraag 2: Welke thema's zijn voor jullie als provincie belangrijk met betrekking tot verkeersveiligheid?
"Vanuit verschillende verkeersveiligheidsanalyses van Drenthe weten we dat met name de thema’s veilige infrastructuur, kwetsbare verkeersdeelnemers, snelheid en afleiding in het verkeer een knelpunt zijn. Op deze thema’s, zonder natuurlijk de andere thema’s te vergeten, hebben we ambities en maatregelen gericht om de verkeersveiligheid in Drenthe te vergroten. De MONO campagne draagt bij aan het behalen van onze ambities.
Het beleid voor het vergroten van de verkeersveiligheid is opgenomen in het Strategisch Plan Verkeersveiligheid Drenthe voor de periode 2022-2026. Er is €37.150.000 begroot, op basis van de 3 E’s: Engineering, Education, Enforcement en ook Innovation."
Vraag 3: Jullie zijn de eerste provincie van ons land waarbij alle gemeenten het MONO-convenant ondertekenden. Hoe gaat dat er in de praktijk aan toe?
"Werknemers worden actief benaderd om MONO ambassadeur te worden en worden daarin ook ondersteund. Er is een gratis toolkit beschikbaar waar ze gebruik van kunnen maken en met MONO staan ze positief in the picture met het bedrijf. Wij verwachten van onze medewerkers bij de provincie Drenthe dat ze veilig deelnemen aan het verkeer. Inzet is vooral op het telefoongebruik: niet appen, geen navigatie instellen of mails lezen of beantwoorden tijdens het rijden of fietsen. Handsfree bellen mag maar raden we af: ook dit is afleidend.
Acties doen we het hele jaar door op verschillende manieren zoals het verspreiden van flyers met informatie over het MONO instellen van de mobiele telefoon, een checkplek (check voor vertrek nog even je smartphone) bij de uitgang van het provinciehuis, informatie over MONO op Intranet, een handtekeningenbord waarmee medewerkers aangeven zich te committeren aan MONO rijden, gronduitingen rondom het provinciehuis en een handelingsperspectief voor in de introductieapp voor nieuwe medewerkers.
Voor weggebruikers voeren we actief de MONO campagne. Deze inzet is breder met als doelgroepen jeugd, ouders en de zakelijke markt. De campagne is zowel offline als online. We doen interventies op scholen en MONO is opgenomen in het educatie regioprogramma. Uiteindelijk willen we er naartoe dat het wordt opgenomen in ons eigen beleid en het beleid van andere organisaties in Drenthe. Op donderdag 23 maart 2023 hebben alle Drentse gemeenten het MONO-convenant ondertekend. Met het zetten van hun handtekening geven gemeenten hun medewerkers het signaal dat het niet normaal is om onderweg met je telefoon bezig te zijn. Een uniek moment, want hiermee is de provincie Drenthe de eerste provincie waar alle gemeenten MONO-ambassadeur zijn. Het initiatief komt van de Mobiliteitsraad Drenthe, die de gemeenten hierbij ondersteunt. Als partner van de Mobiliteitsraad Drenthe ondertekent ook Rijkswaterstaat Noord-Nederland het convenant. Het MONO-ambassadeurschap is een logische stap in hun streven naar het verbeteren van de verkeersveiligheid.
We kiezen er in Drenthe bewust voor om te starten bij bewustwording, hiermee hopen we dat de medewerkers MONO rijden vanuit hun intrinsieke motivatie. De vervolgstap is om samen met onze medewerkers te komen tot een beleid op gebied van veilige en slimme mobiliteit aansluitend op het bestaande beleid. Bottom-up en gedragen."
Vraag 4: Als we dit interview over drie jaar weer zouden doen, waar zou de provincie Drenthe dan staan met betrekking to MONO en bewust onderweg gaan?
"In Drenthe hopen we dat de technologie de verkeerswereld veiliger gaat maken, dat MONO rijden de sociale norm is, dat reistijd tijd voor jezelf is en natuurlijk: dat we volledig duurzaam en schoon deelnemen aan het verkeer!"