Ambitie: voor 2025 verdubbeling van aantal werkgevers dat werk maakt van bewust mobiliteitsbeleid!

07-04-2022
3723 keer bekeken

Dat betekent dat we ervoor moeten zorgen dat tenminste twee op de drie werkgevers daadwerkelijk het gesprek aan gaat, hulpmiddelen beschikbaar stelt en meedenkt met werknemers over hoe zij als organisatie veiliger, slimmer en duurzamer onderweg kunnen gaan. Aldus minister van IenW Mark Harbers.

Uit de Monitor MONO-zakelijk 2021 blijkt dat driekwart van de werkgevers aangeeft aandacht te hebben voor verkeersveiligheid en dat 68% het belangrijk vindt dat afleiding onderweg wordt tegengaan. Echter heeft slechts 1 op de 3 werkgevers concrete maatregelen getroffen om afleiding in het verkeer te voorkomen.

Van 33% naar 66%

Op basis van deze uitkomsten riep minister Mark Harbers op 23 februari 2022 in het BNR programma 'De Ochtendspits' (beluister aflevering - vanaf 2:08:45) op om deze kabinetsperiode (2022 - 2025) met elkaar te streven naar een verdubbeling van het aantal werkgevers dat MONO-maatregelen heeft opgenomen in hun bedrijfsvoering. In 2025 moeten we dus zitten op 66% van de werkgevers die concrete maatregelen treft om bewust (veiliger, slimmer en duurzamer) onderweg te gaan en afleiding te voorkomen. Dit kan alleen als ook intermediërende partijen, zoals verzekeraars, leasemaatschappijen, koepels, opdrachtgevers, etc. deze ambitie voldoende omarmen.

Onlangs ging Harbers in gesprek met COO Nederland van Koninklijke BAM Groep, Joost Nelis en programmadirecteur MONO-zakelijk Dirk-Jan de Bruijn over de urgentie en het belang van werken aan bewust mobiliteitsbeleid. Klik op de afbeelding of knop 'Bekijk video' hieronder om dat gesprek te bekijken!

https://www.simpleimageresizer.com/_uploads/photos/9a10adc6/Nelis_Harbers_en_de_Bruijn_in_gesprek_50.png

Bekijk video

Afleiding in het verkeer

Afleiding in het verkeer is een belangrijke oorzaak van ongevallen. Even niet met je ogen en aandacht bij de weg is levensgevaarlijk. Bij het lezen en schrijven van berichten ben je niet met je aandacht bij het verkeer, ongeacht of het op een telefoon is of via een ‘in-car’ systeem. En daar is een nieuwe verleiding bij gekomen, namelijk online vergaderen. Ook het feit dat moderne auto’s rijhulpsystemen hebben, betekent niet dat je ondertussen iets anders kunt gaan doen. Je moet altijd snel kunnen ingrijpen als een systeem anders reageert dan je verwacht en dat kan alleen als je met je aandacht bij het verkeer blijft.

MONO-zakelijk

MONO-zakelijk is een initiatief van het Ministerie van IenW in samenwerking met Allianz, ANWB, Bouwend Nederland, Interpolis, provincies, STL, TeamAlert, VNA, Verbond van Verzekeraars en VVN.

Het doel van MONO-zakelijk is om werkgevers te faciliteren met tips, hulpmiddelen en adviezen en ze te stimuleren ervoor te zorgen dat hun medewerkers bewust en ongestoord onderweg kunnen zijn. Meer weten over MONO? Klik hier.

Benieuwd wat jij kan doen als werkgever?

  Bekijk tips en toolkit  

 

 

 

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen